✓ Snelle levering binnen NL & BE
✓ Veilig online bestellen & betalen
✓ A-kwaliteit, scherpe prijzen

Ayous hout behandelen

Als u de wens heeft om het Ayous niet te laten vergrijzen of dekkend wilt behandelen heeft u meerdere opties. Hieronder worden de verschillende mogelijkheden beschreven. Als u het hout onbehandeld aanbrengt zal het vergrijzen in een mooie egaal grijze kleur waarbij de houtnerven zichtbaar blijven.

  1. Behandelen met Olie
  2. Behandelen met een Beits
  3. Behandelen met een dekkende verf/coating

Ayous behandelen met olie

De eerste optie is om het hout te behandelen met een olie. Een olie zorgt voor een niet film-vormige laag die de houtstructuur mooi zichtbaar laat. Hierbij geldt dat u het hout het beste met een niet-transparante olie kan behandelen. Een transparante laag is namelijk nog steeds heel kwetsbaar voor UV van de zon en andere weersinvloeden. Zodra u het hout wel met iets van pigment behandelt blokkeert dit het directe contact van het zonlicht met het hout.

Woca olie

Herhaling:
Geadviseerd wordt de behandeling elke 1 à 2 jaar te herhalen.                                                                                                            .

Voordelen van een olie:

  • Behoudt het uiterlijk van het hout. De nerven blijven zichtbaar.
  • Aangezien het geen filmlaag betreft kan het ook niet scheuren
  • Makkelijk aan te brengen

Tip: Voor een goede duurzame werking dient u het hout volledig rondom te behandelen.

Wij adviseren Woca Exterior Olie. Bekijk voor meer informatie zie deze pagina.

Verbruik: 8-10 m2/l 
Verpakking:  750 ml en 2,5 liter
Kleuren:  verkrijgbaar in 12 kleuren

 

Ayous behandelen met een beits 

Wij werken hiervoor samen met Remmers. Onze houtbeits heeft een 3 in 1 werking, impregnering, grondering en voor- en aflak. De beits beschermt uw hout tegen vocht en werkt preventief tegen blauwzwam, schimmel en algen. De beits dient in minimaal 2 lagen aangebracht te worden en heeft een droogtijd van 2-3 uur.

Wij adviseren de Remmers Aqua HSL-35/m 3in1.

Verbruik: 5 m2/lDroogtijd: stofdroog ca. 1 uur, overschilderbaar ca. 2-3 uur
Verpakking: 2,5 liter
Kleuren: verkrijgbaar in Ayous kleur

Zie voor meer informatie zie deze pagina.

 

Ayous hout impregneren

Een andere manier om te voorkomen dat het hout vergrijst is het hout onder druk te impregneren. Het hout krijgt dan dezelfde behandeling als het tuinhout wat groen geimpregneerd is. Bij Ayous is het effect door de donkere kleur van het hout echter niet groen maar een wat donkerder bruin.
Impregneren gebeurt machinaal. Het hout gaat in een ketel waarna onder druk het impregnaat in het hout wordt geperst. Door de broze structuur van het hout gaat dit heel goed en is het hout behoorlijk doordrenkt met het middel. 


LET OP: U vertraagt hier het vergrijzen enkele jaren mee. Dit is sterk afhankelijk van de windrichting waarop de gevel staat. Aan de noordzijde zal het langer dan 5 jaar de bruine kleur behouden terwijl aan de zuidzijde in de volle zon dit sneller zal gaan en al na 2/3 jaar de eerste tekenen van vergrijzen zichtbaar worden.
 
 

 

Zelf doen of uitbesteden?

Het behandelen van uw ayous houten gevelbekleding kunt u zelf doen door onze beits of olie toe te voegen aan uw bestelling. U kunt er ook voor kiezen om uw houten gevelbekleding machinaal te laten behandelen. Het voordeel hiervan is dat het hout machinaal egaler behandeld kan worden dan met de hand en u er geen werk van heeft.

Het machinaal behandelen van uw houten gevelbekleding kan al vanaf 25 m2 voor de prijs van €22,- per vierkante meter.

De waardering van ayous.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 22 reviews.